Waarom HypnoBirthing

De geboorte van je baby is een grote en bijzondere levensgebeurtenis. Hoe fijn is het dan om je kindje, jezelf en je partner een positieve en rustige start te geven en daar met een goed gevoel op terug te kijken. HypnoBirthing® bereidt jullie op een positieve en ontspannen manier voor zodat jullie vol vertrouwen uitzien naar de geboorte van jullie kindje.

Vanuit vertrouwen 

Vind je de geboorte spannend? Dat is helemaal niet vreemd. Vooral niet als je voor de eerste keer bevalt en je niet precies weet wat je kunt verwachten. Maar ook als je al een keer eerder bevallen bent, kan een geboorte spannend zijn. Gezonde spanning hoort erbij en maakt je nieuwsgierig naar de geboorte van je kindje. Maar als er sprake is van toenemende onzekerheid of angst door bijvoorbeeld verhalen van andere vrouwen, beelden in de media of een eerdere negatieve geboorte ervaring dan kan dat belemmerend werken. Deze verhalen, beelden en ervaringen kunnen ervoor zorgen dat je (on)bewust een negatief beeld van bevallen krijgt en het vertrouwen in je lichaam en het geboorteproces verliest. De spanning, stresshormonen en ongemakken die daardoor ontstaan, zorgen voor verkramping en dragen niet bij aan een soepele en ontspannen geboorte. HypnoBirthing wil dit angst-spanning-pijn patroon doorbreken door vrouwen vertrouwen in het geboorteproces te geven. Door middel van (zelf)hypnose onderzoek je eerst of je (on)bewust beperkende gedachten of overtuigingen hebt over de bevalling en laat je deze vervolgens los zodat je vol vertrouwen en met plezier uit gaat zien naar de geboorte. Lees meer over (zelf)hypnose op Over HypnoBirthing.

Eigen regie 

HypnoBirthing geeft je informatie over verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld over het geboorteproces, hoe je lichaam werkt tijdens de bevalling, het kiezen van je zorgverlener, effectief communiceren met je zorgverlener, geboortewensen, speciale omstandigheden enzovoorts. Informatie over deze thema’s zorgt ervoor dat jij en je (geboorte)partner de regie behouden over de geboorte. Het gaat dan niet alleen om het bespreken van jullie wensen met de zorgverlener, maar ook om het creëren van de meest optimale omstandigheden in elke situatie. HypnoBirthing geeft je tips over hoe je open en positief communiceert met je zorgverlener, maar leert je ook mee te bewegen met elke wending die de bevalling kan nemen; een geboorte kan nu eenmaal anders lopen dan verwacht of gewenst. Op die manier ben je steeds in staat je aan te passen aan de omstandigheden zonder de regie te verliezen of in paniek te raken.

Andere (pijn)beleving

HypnoBirthing is gebaseerd op de gedachte dat een geboorte niet per se gepaard hoeft te gaan met (hevige) pijn als je goed voorbereid en ontspannen bent (Childbirth without fear – dr. Grantly Dick-Read). HypnoBirthing belooft geen pijnloze bevalling, maar veel HypnoBirthing moeders hebben een bevalling ervaren die ze goed aankonden of soms zelfs (relatief) pijnloos was.

Wanneer de oorzaak van de pijn (namelijk angst en weerstand) weggehaald wordt, ontspannen de geboorte spieren zich waardoor je baarmoedermond soepeler open gaat en je lichaam alle ruimte krijgt om te doen wat het behoort te doen onder invloed van het bevalhormoon oxytocine. Een ontspannen moeder zal endorfine, een lichaamseigen pijnstillend hormoon, aanmaken waardoor er geen verkramping optreedt. Hierdoor kan het gevoel van weeën worden ervaren als een golf (druk, sensatie) die opkomt, op haar hoogtepunt is en weer wegebt. HypnoBirthing moeders werken mee met deze golfbeweging en hun lichaam in plaats van zich te verzetten tegen wat er in hun lichaam gebeurt. Hierdoor komen de geboorte bevorderende hormonen – oxytocine en endorfine – vrij en wordt de hele (pijn)beleving anders. Je bent in staat om verwachtingen van een lange en pijnlijke bevalling te vervangen door verwachtingen van een voorspoedige en ontspannen geboorte.

Actieve rol (geboorte)partner

HypnoBirthing is een praktische cursus waarbij je als (geboorte)partner concrete tips en handvatten krijgt om een vrouw te ondersteunen. Je wordt als partner dus actief betrokken bij zowel de cursus als de geboorte. Sommige partners zien ertegen op de cursus te volgen of zijn sceptisch. De ervaring leert echter dat zij al snel enthousiast zijn en met een fijn gevoel terug kijken op de geboorte, omdat zij een essentieel onderdeel waren van de geboorte. Bevallen is teamwork.

Waardevol cadeau

Eigenlijk is HypnoBirthing het grootste cadeau wat je jezelf, je (geboorte)partner en je kindje cadeau kan doen tijdens je zwangerschap. De oefeningen, praktische tips, kennis en positieve mindset hebben niet alleen tijdens de zwangerschap en geboorte een gunstig effect, ook na de geboorte en in je verdere leven kunnen de oefeningen en technieken van de cursus HypnoBirthing van pas komen en waardevol zijn.

Klik op Over HypnoBirthing voor meer algemene informatie over HypnoBirthing en op Cursusinformatie voor alle praktische informatie rondom onze cursus.