“When you change the way you view birth, the way you birth will change” – Marie F. Mongan

Waarom HypnoBirthing

De geboorte van je baby is een grote en bijzondere levensgebeurtenis. Hoe fijn is het dan om je kindje, jezelf en je partner een fijne start te geven en daar met een goed gevoel op terug te kijken. HypnoBirthing® bereidt jullie op een positieve en ontspannen manier voor zodat jullie met vertrouwen uitzien naar de geboorte van jullie kindje.

Vanuit vertrouwen 

Vind je de geboorte spannend? Dat is helemaal niet vreemd. Vooral niet als je voor de eerste keer bevalt en je niet precies weet wat je kunt verwachten. Maar ook als je al een keer eerder bevallen bent, kan een geboorte spannend zijn. Gezonde spanning hoort erbij en maakt je nieuwsgierig naar de geboorte van je kindje. Maar als er sprake is van toenemende onzekerheid of angst door bijvoorbeeld verhalen van andere vrouwen, beelden in de media of een eerdere negatieve geboorte ervaring dan kan dat belemmerend werken. Deze verhalen, beelden en ervaringen kunnen ervoor zorgen dat je (on)bewust een negatief beeld van bevallen krijgt en het vertrouwen in je lichaam en het geboorteproces verliest. De spanning, stresshormonen en ongemakken die daardoor ontstaan, zorgen voor verkramping en dragen niet bij aan een soepele en ontspannen geboorte. HypnoBirthing wil dit angst-spanning-pijn patroon doorbreken door vrouwen vertrouwen in het geboorteproces te geven. Door middel van (zelf)hypnose onderzoek je eerst of je (on)bewust beperkende gedachten of overtuigingen hebt over de bevalling en laat je deze vervolgens los zodat je vol vertrouwen en met plezier uit gaat zien naar de geboorte. 

Eigen regie 

HypnoBirthing geeft je informatie over verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld over het geboorteproces, hoe je lichaam werkt tijdens de bevalling, het kiezen van je zorgverlener, effectief communiceren met je zorgverlener, geboortewensen, speciale omstandigheden enzovoorts. Informatie over deze thema’s zorgt ervoor dat jij en je (geboorte)partner de regie behouden over de geboorte. Het gaat dan niet alleen om het bespreken van jullie wensen met de zorgverlener, maar ook om het creëren van de meest optimale omstandigheden in elke situatie. HypnoBirthing geeft je tips over hoe je open communiceert met je zorgverlener en mee te bewegen met elke wending die de bevalling kan nemen; een geboorte kan nu eenmaal anders lopen dan verwacht of gewenst. Op die manier ben je in staat je aan te passen aan de omstandigheden zonder de regie te verliezen of in paniek te raken.

Andere (pijn)beleving

HypnoBirthing is gebaseerd op de gedachte dat een geboorte niet per se gepaard hoeft te gaan met ondraaglijke pijn als je goed voorbereid en ontspannen bent (Childbirth without fear – dr. Grantly Dick-Read). HypnoBirthing belooft geen pijnloze bevalling, maar veel HypnoBirthing moeders hebben een bevalling ervaren die ze goed aankonden.

Wanneer de oorzaak van de pijn (angst en weerstand) weggehaald wordt, ontspannen de geboorte spieren zich waardoor je baarmoedermond soepeler open gaat en je lichaam de ruimte krijgt om te doen wat het hoort te doen onder invloed van het bevalhormoon oxytocine. Een ontspannen moeder zal endorfine, een lichaamseigen pijnstillend hormoon, aanmaken waardoor er geen verkramping optreedt. Hierdoor kan het gevoel van weeën worden ervaren als een golf (druk) die opkomt, op haar hoogtepunt is en weer wegebt. HypnoBirthing moeders werken mee met deze golfbeweging en hun lichaam in plaats van zich te verzetten tegen wat er in hun lichaam gebeurt. Hierdoor komen de geboorte bevorderende hormonen – oxytocine en endorfine – vrij en kan de (pijn)beleving anders worden ervaren. 

Actieve rol (geboorte)partner

HypnoBirthing is een praktische cursus waarbij je als (geboorte)partner concrete tips en handvatten krijgt om een vrouw te ondersteunen. Je wordt als partner dus actief betrokken bij zowel de cursus als de geboorte. Sommige partners zien ertegen op de cursus te volgen of zijn sceptisch. De ervaring leert echter dat zij al snel enthousiast zijn en met een fijn gevoel terug kijken op de geboorte, omdat zij wisten wat ze konden verwachten en een essentieel onderdeel waren van de geboorte. Bevallen is teamwork!

Waardevol cadeau

Eigenlijk is HypnoBirthing het grootste cadeau wat je jezelf, je (geboorte)partner en je kindje cadeau kan doen tijdens je zwangerschap. De oefeningen, praktische tips, kennis en positieve mindset hebben niet alleen tijdens de zwangerschap en geboorte een gunstig effect, ook na de geboorte en in je verdere leven kunnen de oefeningen en technieken van de cursus HypnoBirthing van pas komen en waardevol zijn.

Over HypnoBirthing

Natuurlijk

HypnoBirthing® is zowel een filosofie als een methode die een zwangerschap en bevalling als een normale en natuurlijke gebeurtenis ziet. Het lichaam van een vrouw is erop gemaakt om een baby te dragen en te baren. Bij een gezonde vrouw met een gezonde zwangerschap, en een normaal verloop van de geboorte, zijn ingrepen (zoals bijvoorbeeld medicatie, knip of keizersnede) in principe niet nodig.

HypnoBirthing is een praktische en positieve cursus die jou en je (geboorte)partner zowel mentaal als fysiek voorbereidt op de bevalling. Hierdoor kan je je kindje ontspannen geboren laten worden en een liefdevolle start geven ongeacht of je thuis, in een geboortecentrum of het ziekenhuis bevalt.

Vertrouwen

Door ervaringsverhalen van andere vrouwen, beelden in de media of onvoldoende kennis over de geboorte kunnen vrouwen opzien tegen de bevalling of onzeker zijn over wat te verwachten. Dit kan ervoor zorgen dat vrouwen het vertrouwen in hun lichaam verliezen en niet meer af durven te gaan op hun gevoel en lichaam. De angst, spanning en ongemakken die daardoor ontstaan, verhinderen een voorspoedige en kalme geboorte. HypnoBirthing wil dit angst-spanning-pijn patroon doorbreken door vrouwen vertrouwen in de geboorte te geven door middel van het loslaten van beperkende gedachten, kennis over het geboorteproces en diepe ontspanning.

Basistechnieken

De volgende zes technieken liggen aan de basis van HypnoBirthing:

 • Kennis
 • Ontspanning
 • Ademhaling
 • Zelfhypnose
 • Visualisaties
 • Affirmaties

Tijdens de cursus komen alle technieken uitgebreid aan bod. Daarnaast ga je hier thuis (intensief) mee aan de slag, oefening baart immers kunst.

Specifieke ademhalingstechnieken

HypnoBirthing leert je simpele en krachtige ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen. In plaats van een vermoeiende en oppervlakkige ademhaling (puffen) leer je een kalme ademhaling, een diepe buikademhaling (waarbij je ruimte geeft aan de spieren van je lichaam) en totale ontspanning zodat je lichaam en baby optimaal samenwerken.

(Zelf)hypnose

Het woord “Hypno” in HypnoBirthing staat voor (zelf)hypnose en roept regelmatig vragen of weerstand op. Is dat niet zweverig of eng? Veel mensen denken bij hypnose aan tv shows en controleverlies. Maar wat als ik je zou vertellen dat ieder mens zich dagelijks een paar keer in een staat van hypnose bevindt? Bijvoorbeeld wanneer je verdiept bent in een goed boek, kijkt naar een spannende film, aan het dagdromen bent of wanneer je ontdekt dat je een stukje snelweg hebt “overgeslagen”, omdat je op de automatische piloot reed. Allemaal situaties die iedereen herkent en volledig normaal zijn.

Tijdens (zelf)hypnose ben je: comfortabel ontspannen en volledig bij bewustzijn; geconcentreerd en gefocust op één ding (denk aan een zoomlens), en heel belangrijk; eigen baas en zelf in controle. Hypnose is dus niet zweverig of eng, maar juist heel handig en fijn.

Door middel van hypnose kun je beperkende overtuigingen, gedachten en gewoonten – die in het onderbewuste zijn opgeslagen – opzoeken en onderzoeken en vervangen door positieve overtuigingen, gedachten en gewoonten. Hierdoor creëer je een andere mindset waardoor je positief en met vertrouwen uitziet naar een soepele en vlotte bevalling.

Daarnaast zorgt hypnose ervoor dat jij kunt focussen op wat belangrijk is en alle dagelijkse ruis naar de achtergrond verdwijnt waardoor je in een diepe ontspanning komt. Hoe vaker je dit oefent, hoe sneller en dieper je ontspant, en des te meer oxytocine en endorfine (lichaamseigen pijnstillend hormoon) vrijkomt tijdens de geboorte. Vrouwen die HypnoBirthing toepassen tijdens de bevalling geven aan een mindere of andere pijnbeleving te ervaren waardoor zij de geboorte goed aankonden.

(Geboorte)partner

De rol van de (geboorte)partner wordt vaak onderschat; je kunt alleen maar toekijken vanaf de zijlijn en eigenlijk niets betekenen, toch? Niets is minder waar! De (geboorte)partner speelt een belangrijke en actieve rol in het geboorteproces. Zo kan hij/zij een barende vrouw zowel lichamelijk als mentaal ondersteunen. Bijvoorbeeld door te zorgen voor een kalme en aangename sfeer, te communiceren met de zorgverlener, een massage te geven, positieve woorden voor te lezen, eten en drinken te geven enzovoorts. Doordat de (geboorte)partner zorgt voor alle aangelegenheden rondom de geboorte kan de vrouw in haar bubbel blijven en zich enkel focussen op haar lichaam en baby.

Meerdere bijeenkomsten

De originele HypnoBirthing®- The Mongan Method is zorgvuldig samengesteld door hypnotherapeut Marie F. Mongan en wordt bewust verspreid over meerdere momenten. Dit zorgt ervoor dat de informatie op een diep niveau beklijft, je er bewust over nadenkt en je mindset ten opzichte van de geboorte verandert. Wat je hebt geleerd en geoefend, neem je mee naar de volgende bijeenkomst waardoor je elkaar op een nieuwe manier inspireert en de bijeenkomst op een nog dieper niveau doorwerkt.

Wij hebben bewust gekozen voor het geven van de originele cursus HypnoBirthing – The Mongan Method en niet een afgeleide 1-daagse cursus, omdat je bij de meerdaagse cursus beter en diepgaander voorbereid kan worden.

Compleet

De nadruk ligt bij HypnoBirthing op de zwangerschap en geboorte, maar ook prenataal ouderschap en het bewustzijn van de ongeboren baby komen aan bod. Het is een praktische cursus die zorgvuldig is doordacht door de jaren heen om moeders te helpen herinneren aan de eenvoud van geboorte. HypnoBirthing is zodoende een complete zwangerschapscursus die zowel jou als jouw (geboorte)partner goed voorbereidt op de geboorte.

Iedereen

HypnoBirthing is geschikt voor iedere zwangere vrouw en haar (geboorte)partner, bijvoorbeeld als je:

 • thuis wenst te bevallen
 • in een geboortecentrum of ziekenhuis wilt bevallen
 • in het ziekenhuis moet bevallen door bijzondere omstandigheden
 • voor de eerste keer moeder wordt
 • al een of meerdere keren bevallen bent
 • een negatieve bevallingservaring hebt
 • een positieve bevallingservaring hebt
 • graag je HypnoBirthing kennis wilt opfrissen

Kortom, iedereen is welkom!

Voel je: “Yes, dit wil ik!” schrijf je dan in via het inschrijfformulier.

Wil je meer informatie over onze cursus, lees dan verder bij cursusinformatie.

Heb je nog aanvullende vragen of wil je graag nader kennismaken met ons, neem dan vrijblijvend contact op via het contactformulier.