De kracht van HypnoBirthing

Tijdens de zwangerschap van mijn dochter was ik op zoek naar een ontspannen en praktische zwangerschapscursus. Mijn moeder vertelde me eens te lezen over Hypnobirthing®. Wijze raad van je moeder, die ook nog eens verloskundige is, sla je natuurlijk niet af dus ben ik me diezelfde dag nog gaan verdiepen in HypnoBirthing. Ik was meteen verkocht, dit is de cursus die ik samen met mijn vriend wil volgen!

Alleen vroeg ik mij af of het ook voor mij mogelijk was om vol vertrouwen toe te leven naar een ontspannen geboorte. Ik vind het soms lastig om dingen (en de controle daarover) los te laten en kan daardoor teveel in mijn hoofd gaan zitten waardoor mijn gevoel naar de achtergrond verdwijnt; iets wat bij een bevalling niet echt bevorderlijk is. Hoe groot was dan ook mijn verbazing dat na elke les mijn vertrouwen in de geboorte groeide en ik met plezier ging uitkijken naar de ontmoeting met onze baby. Het klonk ook eigenlijk heel logisch; mijn lichaam is optimaal ontworpen om zwanger te zijn en te baren. Het “enige” wat ik hoef te doen is loslaten en mijn lichaam te volgen zodat mijn lichaam en baby kunnen doen wat ze horen te doen.

Naast mijn groeiende vertrouwen (en buik), merkte ik dat, door de geleerde oefeningen aan mijn dagelijkse routine toe te voegen, ik rustiger, evenwichtiger en krachtiger in mijn zwangerschap kwam te staan. Dit zorgde er ook voor dat ik samen met mijn vriend al tijdens de zwangerschap een diepe band opbouwde met ons kindje. Dat was niet alleen voor mij en de baby fijn, maar ook voor mijn vriend die op dat moment al echt betrokken werd bij de zwangerschap. Samen hebben we ervoor gezorgd dat er een kindje in mijn buik groeit (haha), samen bereiden we ons voor op de geboorte en het aanstaande ouderschap en samen verwelkomen we onze baby op de wereld. Teamwork baby!

Omdat ik toch ook graag kennis vergaar (aard van het beestje) vond ik het erg fijn dat er tijdens de cursus ook informatie aan bod kwam over hoe je lichaam werkt tijdens de bevalling, wat er allemaal mogelijk is, het belang van het kiezen van een passende zorgverlener en hoe je duidelijk maar positief communiceert over je geboortewensen. Hierdoor denk je na over wat je wenst en wat je wilt ervaren tijdens het baren. Dit heeft ervoor gezorgd dat wij weloverwogen en in goed overleg keuzes hebben gemaakt. Het behouden van de regie over de geboorte, waar en hoe deze ook verloopt, is van essentieel belang voor een positieve geboorte ervaring.

Over de ademhalings- en ontspanningstechnieken, (zelf)hypnose, affirmaties en visualisaties kan ik kort zijn. Deze moet je gewoon echt zelf ervaren, heerlijk! Wie wil er nu niet lekker ontspannen zijn? Welke technieken het prettigst zijn of het “beste werken” kan voor iedereen en elk moment anders zijn. Wat wel voor iedereen geldt, is dat des te meer je oefent, des te sneller en dieper je ontspant. Yep, oefening baart kunst… een wolk van een baby!

Eerlijk is eerlijk, toen de geschatte datum in de buurt kwam, vond ik het wel weer wat spannender worden (ik ben ook maar een mens). Maar, door de goede en bewuste voorbereiding en steun van mijn vriend en moeder bleef het bij gezonde spanning en is mijn dochter uiteindelijk bij 42 weken geboren. We hebben een prachtige geboorte ervaren waar we met trots en een fijn en liefdevol gevoel op terug kijken.

En hoe ben ik nu tot het besluit gekomen om samen met mijn moeder HypnoBirthing docent te worden? De geboorte van een kindje is een van de grootste gebeurtenissen in het leven. Naast dat er een kindje wordt geboren, worden er ook een vader en moeder geboren. De transitie naar het moederschap heeft mij laten nadenken over mijn leven, keuzes en hartenwensen. Door de geboorte van mijn dochter en de positieve effecten van HypnoBirthing ben ik erg geïnteresseerd geraakt in alles rondom zwangerschap en geboorte (de appel valt niet ver van de boom). Hierdoor was de keuze om mijn hart te volgen en zelf docent te worden snel gemaakt. Samen met mijn moeder hoop ik veel aanstaande moeders en hun (geboorte)partner in onze cursus te mogen verwelkomen zodat ook zij en hun baby’s de kracht ervaren van een ontspannen zwangerschap en wonderbaarlijke geboorte.

Voel je nu enthousiaste kriebels en wil je meer lezen over HypnoBirthing of onze cursus? Ga dan naar HypnoBirthing of Cursusinformatie. Mocht je nog vragen hebben, neem dan vrijblijvend Contact met ons op.

Hopelijk tot snel!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.